
מסמכי איכות חיים נוספים
מסמכי איכות חיים נוספים
מסמכי איכות סוף החיים הינם מסמכים משפטיים נוספים שניתן לערוך, בנסיבות מסוימות.
מסמכים אלה מעניקים הגנה ובטחון למקרה שאדם יאבד את כשירותו מכל סיבה שהיא.
במסגרת מסמכים אלה ניתן לתת הנחיות לגורמים המטפלים השונים על מנת שאלה יטיבו עם האדם המטופל.
מסמכים לפי חוק הכשרות והאפוטרופסות
יתרונות: פתרון מיידי כשלא נערכו מסמכי סוף חיים בטרם עת (לדוגמא: לפני הליכים רפואיים דחופים).
חסרונות: לעיתים, המסמך נערך במצבי חירום ולכן לא נותן מענה יסודי תוך הסתכלות על התמונה השלמה. צריך לפנות לבית המשפט לצורך קבלת צו למינוי אפוטרופוס.
אפוטרופוס הוא אדם שממונה באמצעות בית המשפט להיות אחראי לחייו של אדם אחר שאינו מסוגל לטפל בעצמו.
מינוי האפוטרופוס כרוך בפנייה לבית המשפט.
ניתן לערוך טופס הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס מבעוד מועד ולהנחות אפוטרופוס שימונה בעתיד כיצד לטפל ולפעול.
אפוטרופסות: הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס
יתרונות: מסמך זה מאפשר לדאוג לעתיד של האדם שאתה מטפל בו במידה ולא תוכל לשאת בטיפול יותר. הוא מביע את רצון העורך באופן ברור ובכתב. ההנחיות במסמך מאפשרות לנכנס בנעלי האפוטרופוס, התנהלות יעילה וקלה. מונע סיכסוכים בין בני המשפחה השונים.
חסרונות: לבית המשפט שמורה הזכות למנות את האפוטרופוס המחליף ואין הוא מחויב לפעול על פי הוראות מסמך הבעת רצון. יודגש, שלאור הגישה כיום, בית המשפט יתערב ויסרב לפעול על פי הנחיות המסמך, רק במקרים מיוחדים.
כחלק מכלי התכנון העתידיים והמגמה להתחשב ברצונו של אדם להשפיע על עניינים הנוגעים לו, בעודו בחיים, נוספה האפשרות לערוך "מסמך הבעת רצון".
מסמך הבעת רצון הוא מסמך המאפשר לאדם המשמש כאפוטרופוס לתת הוראות בנוגע למי שיחליף אותו כאפוטרופוס, ובנוגע לאופן הטיפול אותו הוא מבקש להמשיך, בתקופה בה לא יוכל לתפקד כאפוטרופוס או לאחר מותו.
יודגש כי מסמך הבעת רצון חייב להיערך בפני עורך דין שעבר הכשרה וקיבל הסמכה מטעם האפוטרופוס הכללי. לאחר עריכת המסמך והחתמתו, עורך הדין, יפקיד באופן דיגיטלי את המסמך במרשם של האפוטרופוס הכללי.
מסמך הבעת רצון
יתרונות: נועד לסייע לאנשים הזקוקים לתומך לידם בעת קבלת החלטות. תפקיד התומך לסייע למקבל ההחלטות בהנגשת המידע, קבלת החלטה ויישומה.
חסרונות: המינוי מוגבל להסכמה מלאה של מקבל ההחלטה שיהיה לצידו תומך ולא תמיד ניתן להגיע להסכמה ואז יש צורך בחלופה של מינוי אפוטרופוס.
תומך החלטות הוא אדם שקיבל מינוי מסודר במטרה לעזור לאדם אחר, שמתקשה לקבל החלטות או לבצע פעולות משפטיות. למשל, תומך ההחלטות עשוי לסייע לאדם הנתמך על ידו בענייני התנהלות פיננסית או התנהלות רפואית.
תומך ההחלטות אינו מקבל החלטות במקום המבוגר הנתמך, אלא רק מסייע לו. ההחלטה תהיה רק של הנתמך המבוגר בעצמו.
מינוי "מקבל החלטה"
ייפוי הכוח הרפואי יחסוך את הפנייה, בשל מצב בריאותי שמחייב את זה, לבית המשפט והוא יכול להינתן לאדם אחד או יותר. מסמך זה ייחתם על ידי מייפה הכוח ומיופה הכוח, בפני עורך דין, רופא מורשה, עובד סוציאלי, פסיכולוג או אח מוסמך.
על פי חוק זכויות החולה, טיפול רפואי, יינתן רק כשהמטופל יכול לתת עליו הסכמה. לכן, כל אדם בוגר, שמבין את משמעותו של ייפוי כוח רפואי, רשאי לייפות את כוחו של אדם אחר, שגם הוא מבין את השלכות הייפוי ואת גודל האחריות.ייפוי זה, מאשר לאדם אותו ייפה המטופל, לקבל עבורו החלטות רפואיות בלבד, במידה והוא לא יוכל לקבל החלטה.
ייפוי כוח רפואי (בלבד) לפי חוק זכויות החולה
יתרונות: ייפוי כוח למתן הנחיות רפואיות מקדימות לפי חוק הנוטה למות הינו נושא המשלים את ה"ייפוי הכוח המתמשך" כחלק מתכנון משפטי מוקדם, ולכן חשוב ביותר לערוך גם ייפוי כוח לפי חוק הנוטה למות.
ייפוי כוח מתמשך אינו בתוקף כאשר אדם הוכרז כחולה הנוטה למות. במקרה כזה, רק ייפוי כוח ומתן הנחיות לפי חוק החולה הנוטה למות יהיו בתוקף.
חסרונות: ייפוי כוח לפי חוק החולה הנוטה למות חל רק על עניינים הקשורים בטיפול רפואי בשלב של סוף החיים, ואינו חל על עניינים רפואיים שוטפים של היום יום. לכן, לצורך מתן הנחיות לטיפול רפואי כללי יש לערוך ייפוי כוח מתמשך או יפוי כוח רפואי לפי חוק זכויות החולה.
חוק החולה הנוטה למות, קובע את המקרים והתנאים בהם אדם רשאי לקבוע איזה טיפול רפואי יהיה מוכן לקבל, אם בכלל, במידה שייקבע כי הוא סובל מבעיה רפואית חשוכת מרפא ושתוחלת חייו אינה עולה על שישה חודשים גם אם יקבל טיפול רפואי. במצב שכזה יוגדר האדם כ-"חולה הנוטה למות".
חוק החולה הנוטה למות מרחיב את הזכות לסרב או להסכים לטיפול, על ידי כך שהוא מאפשר לאדם להביע את רצונו מראש לגבי טיפול רפואי עתידי בו, אם וכאשר ייקבע שהוא חולה הנוטה למות.
הרופאים יעזרו בהוראות שניתנו מראש רק אם המטופל יגיע למצב בו אינו יכול להביע את רצונו (כגון עקב פגיעה ביכולתו לתקשר עם סביבתו) או במצב בו אינו כשיר לקבל החלטות (אינו בעל דעה צלולה).